Dożywianie

Kuchnia Charytatywna.
Kuchnia Charytatywna Fundacji Sancta Familia we Wrocławiu (Sępolno) działa od roku 2005. Codziennie przywraca nadzieję ubogim tego świata. Z przysłowiowej zupy korzysta w niej regularnie poważna liczba mieszkańców Wrocławia i okolic. Często po jedyny posiłek w ciągu dnia przychodzą do niej ludzie starsi, bezdomni, osoby uzależnione i rodziny wielodzietne. Kuchnia jest wspierana przez gminę Wrocław.
Staramy się współtworzyć system pomocy osobom potrzebującym - bezdomnym, zagrożonym bezdomnością, wykluczonym społecznie, długotrwale bezrobotnym - poprzez współdziałanie z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej. Dlatego też obok kuchni charytatywnej Fundacja we współpracy z Gminą Wrocław prowadzi Poradnię Rodzinną zapewniającą wsparcie psychologa, pedagoga terapeuty uzależnień oraz świadczący poradnictwo prawne Ośrodek Poradnictwa Obywatelskiego.
Kuchnia Charytatywna
ul. Monte Cassino 64, 51-681 Wrocław
tel. +48 517 45 35 75, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Wydawanie posiłków
Poniedziałek - sobota 12.00 - 13.30
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Podprogram 2017 - efekty
1. We współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowaliśmy Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do  osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
• 7,1784 ton żywności;
• 28 000 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 2 warsztaty edukacyjne – ekonomiczne , w których udział wzięły 34 osoby.
6. Ponadto w ramach działań towarzyszących Fundacja realizowała bezpłatne poradnictwo psychologiczne, prawne oraz terapię uzależnień. Ze świadczonej pomocy w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018 skorzystało ponad 40 osób.